Заливът на Слънчев Бряг и Свети Влас

Един природен феномен

Брегът на Свети Влас се простира от нос Емине на запад до пясъчните дюни, сред които е разположен световно известният черноморският курорт “Слънчев Бряг”. Уникалното му разположение между Емонската планина и водите на Черно море определя специфичния климат на района.

Далеч от шума и ежедневието на големия град, този бряг,едновременно граничещ с морето и планината е чудесно място за почивка през всички годишни времена. Наличието на въздушни течения между морето и близкото планинско дефиле създава един уникален природен феномен, очистващ въздуха от механични и други замърсители. Естественият аерозол на морето, съчетан с кристално чистия въздух оказват мощно лечебно въздействие на климата върху бронхиалната астма и други белодробни заболявания. Постоянната биоклиматична среда обуславя възможността за целогодишно използване на природните дадености за морелечение и профилактика. Не случайно в непосредствена близост от VISTA DEL MAR е разположен единствения в България Морски санаториум-център с традиции в лечението на заболявания на дихателният апарат, сърдечно-съдовата система а така също и за възстановяване на пациенти с травматологични, ортопедични и ревматологични проблеми.

Съчетанието на планина и море и преобладаващият средиземноморски климат утвърждават района на Слънчев Бряг и Свети Влас като предпочитана дестинация за рекреативен и SPA туризъм.

Климат

Черноморското крайбрежие се обуславя като отделна подобласт към Средиземноморската климатична област. Със своите благоприятни климатични условия се поставя наред с най-реномираните курорти на Европа,Африка и Северна Америка. Типично за лятото и началото на есента по цялото Черноморие е слънчевото и топло време с освежаващ вятър през деня, бризовата циркулация от морето, висока слънчева радиация към обедните часове.

Брегът на Слънчев Бряг и Свети Влас е изцяло обърнат на юг към Несебър и Бургаския залив и е защитен чрез планината от северните ветрове. Тук са отчетени и максимален брой слънчеви дни от 240 до 260 годишно при сравнително мека зима. Мъгливите и облачните дни са рядко изключение за района, а слънчевите дни тук са от един до два пъти повече, отколкото по Северното Българско Черноморие. Мразовитите дни за месеците декември, януари и февруари са средно 23 за годината. Благодарение на тази биоклиматична характеристика се е факт възможността за целогодишно използване на природните дадености на региона за почивка, морелечение и профилактика.

История

Свети Влас е основан през втори век като тракийско селище с името "Лариса".През 14 век приема името на Свети Власий-покровител на търговците, лечител на животни и хора. Свети Влас е почитан светец и от католическата и от източно православната църква. Легендата за светеца разкрива дълбоката му вяра в християнските ценности и множеството гонения и изтезания ,на които е подложен за да склони глава пред идолопоклонничеството.Съществувалия манастир с неговото име е опожарен от безбройните набези на пирати през 14-18 век.В околностите на селото са били разположени още 4 манастира.

Брегът на Свети Влас е свидетел на исторически събития от най-голямо значение за еленистичния и римския свят, на много морски и сухоземни битки, изходът от които се оказва съдбовен за Българското Царство,както и за Византийската и Османската империя. От този бряг тръгват древните траки, да основат първото селище на Несебърския провлак, наречено Менамбрия, както твърди древногръцкия географ Страбон.

Свети Влас е едно от най-старите селища в Несебърска община. През годините на османското владичество са известни няколко имена на селото и всички са свързани с манастирите. Турците го наричали Кючюк манастир, а в регистрите е записано като село Манастир.С името Свети Влас селото се води официално в държавните регистри след 1886г.